Med Rød Glasur
Godsted Kirke

Med rød glasur


Når man står foran Godsted Kirke, kan man kun lade sig begejstre. En lilleputkirke, der ser ud, som om den er lavet af honningkager og glaseret med lyserød glasur.

Sådan er virkeligheden selvfølgelig ikke. Godsted Kirke er sandsynligvis bygget i perioden, hvor langt de fleste danske kirker blev bygget - nemlig i perioden fra tidligt i 1100-tallet til omkring 1300.

Man kan ikke lade være med at tænke, hvor tårnet mon er henne, for et sådant har kirken ikke. Men engang havde den et tårn.

Engang har den også haft et tårn, hvis fundament endnu skal findes i jorden ved kirkens vestgavl, og spor af tilmurede arkader og en svær midterpille i vestgavlen viser også, at der her engang har været indgang under tårnet, før den er blevet lagt gennem våbenhuset på sydsiden.

Også på nordsiden viser en tilmuret rundbuet portal, at der har været indgang, vel den tidligere Kvindernes Indgang fra en tid, da mændene var mindre galante og derfor overlod kvinderne den mindst solrige side af kirken!

De få vinduer er overbygget med runde buer, og bortset fra disse og en blind vinduesniche i korgavlen samt en dobbelt rundbuefrise på skibets sider og korgavlen findes der ikke nogen udsmykning af murene; men disse har deres skønhed i sig selv, alene i kraft af deres ælde og soliditet og deres rene linier.

Således skriver Otto Larsen i bogen Lolland-Falsters Kirker Med tekster af Lolland-Falsters Præster, der er udgivet af De Lolland-Falsterske Venstreblade i 1936.