Monrad i Vester Ulslev
Ditlev
Ditlev Gothard Monrad

Monrad i Vester Ulslev


Han hed Ditlev Gothard Monrad og var sognepræst i Vester Ulslev fra 1846 til 1849.

Og det var netop i præstegården, at udkastet til vores Grundlov blev skabt.

Ditlev Godthard Monrad var ikke typen, der gik 13 af på dusinet

Han blev født i København som næstyngst i en søskendeflok på seks, men tre døde som små, og de to overlevende søstre blev begge behandlet for sindsygdomme.

Søstrene havde det ikke for fremmede, for faderen, der i øvrigt var jurist, men han måtte fratræde på grund af en sindssygdom, som på det tidspunkt blev kaldt melankoli.


Ditlev Gothard Monrad voksede op hos sin mors tante og hendes mand, der var købmand i nærheden af Præstø. Unge Ditlev Gothard ville gerne have ført købmandsforretningen videre, men der sad et så godt hoved på ham, så præsten foranstaltede en indsamling i menigheden, så den kvikke dreng kunne komme på latinskole i Vordingborg.

I 1831 blev han cand. theol med udmærkelse fra Københavns Universitet. Han søgte ikke nogen stilling men rejste rundt i Europa, inden han i 1840 ægtede den meget velstående Emilie Nathalia Lütthans, datter af Johan Heinrich Lütthans.

I perioden 1842 til 1848 var han folkevalgt i Københavns Borgerrepræsentation, og han var medlem af Folketinget i flere omgange fra 1850 til 1865 og igen fra 1882 til 1886.

I perioden mellem 1846 til 1871 var Monrad sognepræst i flere omgange, og fra 1846 til 1849 var han ansat i Vester Ulslev Kirke og boede i præstegården ved siden af kirken.

Det var mens han opholdt sig i Vester Ulslev, at han skrev det udkast til Grundloven, som Orla Lehmann finpudsede sprogligt.

Grundloven blev underskrevet den 5. juni 1849.